Ökande trend av viltolyckor

Ökande trend av viltolyckor

Under 2023 hanterades totalt 68 630 viltolyckor i Sverige och av dessa var det hela 64 792 som inträffade på landets vägar. Antalet viltolyckor per år är inne i en starkt växande trend. För bara 13 år sedan, under 2011, inträffade omkring 40 000 viltolyckor. I och med denna ökning har det blivit viktigare för oss trafikanter att vara mer försiktiga och ha koll på hur man ska agera i händelse av att en sådan olycka.

Förebyggande åtgärder

För att minska risken för att själv råka ut för en viltolycka finns det några åtgärder man bör ta. Något som kan anses självklart är att alltid anpassa hastigheten till vad vädret och vägunderlaget tillåter. Det är även viktigt att hålla avstånd till fordonet framför och då kan man utgå från tresekundersregeln. Något som man inte tänker på lika ofta är att vidga sitt synfält även utanför vägbanan, vid vägområdet. Det gör att man kan upptäcka djur på sidan i ett tidigare skede vilket ger mer tid till att kunna anpassa sin körning.

I områden där det är höjd risk för viltolyckor brukar det sitta ett viltvarningsmärke. Ta alltid skylten på allvar och var extra uppmärksam. Vid vissa vägar är viltstängsel uppsatt men även där kan det förekomma djur. Om man ser ett djur passera vägen kommer det nästan alltid fler efter. Med denna kunskap så bör man sakta in om man ser ett djur passera vägen. Ett tips när det är mörkt ute är att vara uppmärksam på reflexstolparna längs vägen. Om en stolpe blinkar till eller slocknar kan det vara ett djur som befinner sig där. Man ska även vara extra uppmärksam under skymning och gryning.

Om viltolycka inträffar

Börja med att stanna bilen på ett säkert ställe och sätt på varningsblinkers. I händelse av att en viltolycka med älg, rådjur, hjort, vildsvin, björn, varg, järv, lodjur, utter, örn eller mufflonfår är du skyldig enligt lag att omgående ringa 112 och göra en polisanmälan. När du gör det ska du vara beredd att uppge:

  • Dina person- och fordonsuppgifter.
  • Olycksplatsen position, helst GPS-koordinater (går att läsa av i SOS Alarm-appen, vilket alltid är bra att ha nedladdad) men om man inte har tillgång till det så ska man uppge ort, vägnummer och kännemärken.
  • Vilken typ av djur som är inblandat, om det finns kvar på platsen eller i vilken riktning det har försvunnit.

Utöver att göra en polisanmälan till 112 ska du även sätta ut en varningstriangel och markera platsen där djuret ligger eller där det lämnade platsen. Helst ska du använda en viltmarkeringsremsa (finns att hämta ut gratis på bilprovningsstationer och i polishus. Ingår även i Vägsäker Bilpaket Standard och Plus). Om du inte har en sådan ska du märka ut platsen med något annat väl synligt, exempelvis en plastpåse eller halsduk. Anledningen till att markeringen sätts ut är för att personen från Nationella Viltolycksrådet enkelt ska kunna hitta platsen och kunna påbörja eventuellt eftersök av djuret. Föraren bör även vara kontaktbar ifall eftersöksjägaren behöver mer information.

Tillbaka till blogg